Merlangius merlangus
Een traktatie het hele jaar door
Smaak:
Het vlees van de Wijting is schelpachtig en zacht. Het vlees heeft een garnaal en kreeft achtige smaak.
Bereidingswijze:
De Wijting kan worden gebakken, gestoomd, gerookt en klaargemaakt in de oven.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
302 kJ, 72 kCal, 1 g vet, 17 g eiwit
Fileren:
Ja, Wijting kunt u door ons laten fileren of laten schoonmaken.
Verkrijgbaarheid:
De Wijting is bij ons het heelhet jaar door verkrijgbaar.
Vangst gebieden van Haring:
De Wijting (Merlangius merlangus) is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen, orde kabeljauwachtigen, die voorkomt in het noordoosten van de Atlantische Oceaan van de Barentszzee en IJsland tot aan Portugal, ook in de Noordzee, Zwarte Zee en in delen van de Middellandse Zee.
Jonge Wijting komt voor in de ondiepe kustwateren van de Lage Landen zoals in de Scheldemonding en de Waddenzee. Deze vissen worden ook gevangen als bijvangst bij de garnalenvisserij. De wijting foerageert op modderige, zandige of grindrijke zeebodems. Het dieet van de vis bestaat uit garnalen, krabben, mosselen, andere weekdieren, vandaar de heerlijke zachte smaak van dit visje.
In Nederland was wijting altijd ‘vis voor de poes’. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek, een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.