Melanogrammus aeglefinus

schelvis-kop

Oud Hollandse lekkernij

Smaak:

Licht van kleur en fijn van smaak zijn de kenmerken van Schelvis het vlees is zacht.

Bereidingswijze:

Stoven, bakken grillen en frituren.

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:
327 kJ, 78 kCal, 1 g vet, 18 g eiwit.

Fileren:

Ja, Schelvis kunt u door ons laten fileren of laten schoonmaken.

Verkrijgbaarheid:

Schelvis is bij ons bijna het hele jaar door verkrijgbaar

Vangst gebieden van Schelvis:

Schelvis komt voor in het noordoosten van de Atlantische Oceaan van de Golf van Biskaje tot aan Svalbard. De vis is minder algemeen in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada en de VS.

En natuurlijk bij ons ! ! ! (zonder hengel)

schelvis-groot

De Schelvis is gemiddeld 35 centimeter en kan een lengte bereiken van 112 centimeter met een gewicht van 16,8 kilogram. De vis kan maximaal 20 jaar oud worden. De vis is van boven donkergroen tot bruin met zilvergrijze flanken en een witte buik. Kenmerkend is de grote ovale donkere vlek ( de duim van Petrus) onder de eerste rugvin.

Zoals bij veel kabeljauwachtigen zijn er drie rugvinnen, de eerste met 14 tot 17 vinstralen (lang maar snel in lengte afnemend, waardoor de vin een driehoekige vorm heeft), een tweede vin met 20-24 vinstralen en een derde met 19 tot 23 vinstralen. De bek is onderstandig, wat wil zeggen dat de bovenkaak langer is dan de onderkaak. De Schelvis is een zoutwatervis die voorkomt in gematigde kustwateren op een diepte van 10 tot 200 meter, dicht bij de bodem.

De Schelvis voedt zich voornamelijk met kreeftjes, visjes, mosselen en borstelwormen, waaronder wadpieren. De Schelvis is voor de beroepsvisserij van groot belang en ook gewild bij zeehengelaars. Langs de kusten van de Lage Landen is de schelvis minder algemeen en worden alleen jonge exemplaren gezien of gevangen.

katrol