Gadus morhua

kabeljauw-kop

Een traktatie in de ovenschaal

Smaak:

De smaak van Kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren.

Bereidingswijze:

Stoven, bakken en grillen.

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:
344 kJ, 82 kCal, 1 g vet, 18 g eiwit

Fileren:

Ja, de Kabeljauw kunt u door ons laten fileren of laten schoonmaken.

Verkrijgbaarheid:

De Kabeljauw is bij ons heel het jaar door verkrijgbaar

Vangst gebieden van Dorade:

Noordelijke Atlantische Oceaan, van de Golf van Biskaje tot Groenland, Spitsbergen en Nova Zembla.

En natuurlijk bij ons ! ! ! (zonder hengel)

kabeljauw-groot

De kabeljauw heeft een lengte tot 150 centimeter maar meet gemiddeld 80 à 90 centimeter. De volwassen vis heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad. De belangrijkste vangplaatsen zijn de Lofoten en de Doggersbank.

De populatie rond de Newfoundlandbank is in de jaren 1990 door overbevissing ingestort en lijkt zich ook niet te herstellen. De vissoort leeft op diepten van 20 tot 600 meter dicht bij de bodem. De kabeljauw voedt zich voornamelijk met kreeftjes, krabjes, garnalen, vissen en mosselen.

Jonge kabeljauw wordt gul genoemd. Gedroogde kabeljauw noemt men stokvis. Skrei is de naam die hij krijgt in de periode tussen december en april wanneer hij vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen migreert om te paaien. De naam Skrei is afgeleid van het Vikingwoord skrida, dat zoiets als ‘reizen’ betekent.

lamp