Clupea harengus

haring-kop

Een traktatie het hele jaar door

Smaak:

De Haring heeft een stevige en volle smaak.

Bereidingswijze:

Een perfecte Nieuwe Haring is goed ontbloed en heeft vrij blank vlees. De geur is fris en zilt, de rijping bepaalt het belangrijkste kenmerk: de smaak. Haring kun je naast puur, ook heel goed verwerken in recepten.

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:
932 kJ, 222 kCal, 16g vet, 18 g eiwit

Fileren:

Ja, de Haring kunt u door ons laten fileren of laten schoonmaken.

Verkrijgbaarheid:

De Haring is bij ons heel het jaar door verkrijgbaar

Vangst gebieden van Haring:

De Haring komt over het algemeen voor in de:
Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
Oostzee en de Noordzee.

haring-groot

Haring is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwen- lang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel.

Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordtvaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring of geëxporteerd.

Na vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Nieuwe Haring. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.

Haring is een ‘vette vis’, boordevol omega 3. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetten is 450 mg. Door het eten van 2 haringen per week krijg je voldoende omega 3 binnen. Wanneer de haring wordt aangeboden, bij voorkeur direct na het schoonmaken, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer bevatten. Een haring die enige tijd blijft liggen en aan de lucht wordt blootgesteld, gaat achteruit in kwaliteit. Het vet in de vis gaat onder invloed van zuurstof oxideren en de haring kan na verloop van tijd een ranzige smaak krijgen. De beste haring wordt ter plekke schoongemaakt.

dehaven

visnet