Pleuronectus platessa

schol-kop

Een traktatie op uw BBQ

Smaak:

Schol heeft een middel volle smaak.

Bereidingswijze:

Bakken, grillen, frituren en is heerlijk op de BBQ.

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:
348 kJ, 83 kCal, 2 g vet, 18 g eiwit.

Fileren:

Ja, Schol kunt u door ons laten fileren of laten schoonmaken.

Verkrijgbaarheid:

Schol is bij ons heel het jaar door verkrijgbaar.

Vangst gebieden van Dorade:

De Schol komt onder andere veel voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, de Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse Zee. De vis leeft vooral veel op de bodem van de zee en niet ver van de kust. Hij voedt zich voornamelijk met weekdieren en wormen.

En natuurlijk bij ons ! ! ! (zonder hengel)

schol-groot

De Schol (ook wel pladijs genoemd in België) is een platte ruitvormige vis die samen met onder andere de bot en schar tot de scholachtigen wordt gerekend, die op hun beurt deel uitmaken van de platvissen. De huid van de Schol is aan de rechterkant groenbruin en heeft oranje stippen. De ogen van de schol zitten aan de rechterkant. Aan de linkerkant (de blinde zijde) is de Schol wit.

De kleine scholletjes zwemmen recht op na hun geboorte en zien er dan ook uit als andere vissen. Na ongeveer 6 weken ondergaan ze een gedaanteverwisseling, waarbij een van hun ogen naar de andere kant groeit en ze zich tot platvis ontwikkelen. De volwassen Schol zwemt met een golvende beweging. Vooral de lange rugvin en anaalvin zorgen voor de voortbeweging.

landkaart2